Motoarele de cautare ocupa locul principal in procesul de promovare al unui site pe web, ele sunt cele care pot genera cel mai mult trafic pentru un site, cele care aduc cei mai multi vizitatori.

Motoarele de cautare permit celor care le folosesc ca in urma cautarilor sa primeasca informatii cum ar fi cele mai relevante pagini indexate de acel motor de cautare pentru cuvintele folosite in cautare.

Dupa ce un site a fost in prealabil optimizat pentru motoare de cautare el trebuie sa fie inscris in directoare web si in motoare de cautare pentru ca apoi sa fie indexat de catre acestea. In urma indexarii de catre motoarele de cautare site-ul primeste un rank, o pozitie care este diferita in functie de cuvintele de cautare sau de motorul de cautare folosit.

Aceasta inscriere este recomandat a se face manual si in principal in cele mai mari si mai folosite motoare de cautare cum ar fi : google.com, yahoo.com, msn.com, teoma.com si aol.com. 

Odata cu inscrierea site-ului in motoare de cautare se recomanda inscrierea acestuis si in directoare web déjà consacrate, deoarece motoarele de cautare indexeaza periodic aceste directoare web si in felul asta si linkul dumneavoastra va fi gasit, prin urmare site-ul va fi indexat..

De asemenea un site poate fi gasit si indexat de motoarele de cautare daca in alte site-uri web exista link spre site-ul dumneavoastra. Acest lucru se poate obtine prin campanii de link’s exchange – schimb de linkuri.